Kakao

  • Nie wszystko złoto

    10 ziarenek za królika, 100 za niewolnika. W dzisiejszych kantorach takiej waluty nie znajdziemy, a w cywilizacji Majów to właśnie ziarenka kakaowca stanowiły  popularny środek płatniczy.

  • Słodki sekret

    Po odkryciu kakao przez hiszpańskich konkwistadorów przez ponad sto lat  utrzymywano je w tajemnicy. Tak było do czasu zaślubin hiszpańskiej królowej z francuskim królem. Do Paryża z Marią Teresą pojechał jej kakaowy posag.

     

  • Gorzka woda

    Zanim jednak Hiszpanie pokochali tajemnicze ziarenka, wcześniej wyrzucili Kolumba ze swego dworu, który śmiał im podać „miksturę dzikich plemion”. Może dlatego, że oryginalne kakao pito wówczas z dużą ilością chili i nazywano „gorzką wodą”.

     

  • Wieczne szczęście

    Wynalazca kruchego ciasteczka z kawałkami czekolady okazał się prawdziwym jej miłośnikiem. Sprzedał patent na ten smakołyk jednej z firm w zamian za… dożywotni zapas czekolady.

  • Mensa dla każdego

    Siedząc w stołówce dr Ruth Haller zupełnie przypadkiem odkryła wpływ pożywienia na inteligencję dzieci. Przez ponad pół wieku prowadziła badania o wpływie naturalnej suplementacji: witaminami, minerałami i naturalnymi wyciągami na iloraz inteligencji dzieci. Po 8 miesiącach kuracji uzyskano średni wzrost IQ o 15 punktów.

     

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.