Kakao

  • Nie wszystko złoto

    10 ziarenek za królika, 100 za niewolnika. W dzisiejszych kantorach takiej waluty nie znajdziemy, a w cywilizacji Majów to właśnie ziarenka kakaowca stanowiły  popularny środek płatniczy.

  • Słodki sekret

    Po odkryciu kakao przez hiszpańskich konkwistadorów przez ponad sto lat  utrzymywano je w tajemnicy. Tak było do czasu zaślubin hiszpańskiej królowej z francuskim królem. Do Paryża z Marią Teresą pojechał jej kakaowy posag.

     

  • Gorzka woda

    Zanim jednak Hiszpanie pokochali tajemnicze ziarenka, wcześniej wyrzucili Kolumba ze swego dworu, który śmiał im podać „miksturę dzikich plemion”. Może dlatego, że oryginalne kakao pito wówczas z dużą ilością chili i nazywano „gorzką wodą”.

     

  • Wieczne szczęście

    Wynalazca kruchego ciasteczka z kawałkami czekolady okazał się prawdziwym jej miłośnikiem. Sprzedał patent na ten smakołyk jednej z firm w zamian za… dożywotni zapas czekolady.

  • Mensa dla każdego

    Siedząc w stołówce dr Ruth Haller zupełnie przypadkiem odkryła wpływ pożywienia na inteligencję dzieci. Przez ponad pół wieku prowadziła badania o wpływie naturalnej suplementacji: witaminami, minerałami i naturalnymi wyciągami na iloraz inteligencji dzieci. Po 8 miesiącach kuracji uzyskano średni wzrost IQ o 15 punktów.

     

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.