Mąka pełnoziarnista

  • Zdrowy pył

    Pełnoziarnistość to przemiał całego ziarna zbożowego – bielma mącznego razem z zarodkiem i okrywą owocowo-nasienną.  Powstała mąka jest ciemniejsza, bo zawiera rozdrobnione m.in. otręby. Dzięki temu zawiera więcej błonnika i witamin.

  • Pełny brzuszek

    Węglowodany zawarte w mące pełnoziarnistej uwalniają energię stopniowo, dlatego przez dłuższy czas dają poczucie sytości. Produkty z pełnego ziarna mają niski indeks glikemiczny i poziom tłuszczu. Poprawiają trawienie.

  • Epoka pramąki

    Najprawdopodobniej pierwszymi zbożami, które zostały systematycznie uprawiane przez ludzi były: pszenica oraz jęczmień. Działo się to w starożytnej Mezopotamii ok. 9 000 lat temu.

  • Kamienna technologia

    Przed wiekami ziarna zbóż tarło się w tzw. „żarnach”, czyli dwóch nałożonych na siebie owalnych kamieniach. Współczesna technologia produkcji mąki przypomina bardziej statek kosmiczny, niż dawne kamienie czy nawet klasyczny młyn wiatrakowy.

  • W okół mąki świat się kręci

    Mikołaj Kopernik wydał dzieło zatytułowane „Panis coquendi ratio” czyli „Obrachunek wypieku chleba”. Zawarł tam przepis pieczenia wraz z tablicami umożliwiającymi wyliczanie cen chleba biorąc pod uwagę zarówno nakłady pracy jak i zużyte surowce.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.