Mąka pełnoziarnista

  • Zdrowy pył

    Pełnoziarnistość to przemiał całego ziarna zbożowego – bielma mącznego razem z zarodkiem i okrywą owocowo-nasienną.  Powstała mąka jest ciemniejsza, bo zawiera rozdrobnione m.in. otręby. Dzięki temu zawiera więcej błonnika i witamin.

  • Pełny brzuszek

    Węglowodany zawarte w mące pełnoziarnistej uwalniają energię stopniowo, dlatego przez dłuższy czas dają poczucie sytości. Produkty z pełnego ziarna mają niski indeks glikemiczny i poziom tłuszczu. Poprawiają trawienie.

  • Epoka pramąki

    Najprawdopodobniej pierwszymi zbożami, które zostały systematycznie uprawiane przez ludzi były: pszenica oraz jęczmień. Działo się to w starożytnej Mezopotamii ok. 9 000 lat temu.

  • Kamienna technologia

    Przed wiekami ziarna zbóż tarło się w tzw. „żarnach”, czyli dwóch nałożonych na siebie owalnych kamieniach. Współczesna technologia produkcji mąki przypomina bardziej statek kosmiczny, niż dawne kamienie czy nawet klasyczny młyn wiatrakowy.

  • W okół mąki świat się kręci

    Mikołaj Kopernik wydał dzieło zatytułowane „Panis coquendi ratio” czyli „Obrachunek wypieku chleba”. Zawarł tam przepis pieczenia wraz z tablicami umożliwiającymi wyliczanie cen chleba biorąc pod uwagę zarówno nakłady pracy jak i zużyte surowce.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.